Wordt je er ook zo gek van? Bij het aantrekken van een wollen trui over het haar hoor je dat geknetter? Nee he! Je kijkt in de spiegel en ja hoor, je haren zijn statisch!

Het is namelijk een van de grootste haarproblemen bij veel vrouwen in de winter periode. Behalve dat het niet bepaald bevorderlijk is voor je mooi gemaakte coupe, klinkt dat geknetter van statisch haar ook nogal beangstigend. Hoe komt statisch haar? En nog belangrijker, hoe kom je er van af?

Luchtvochtigheid en je haar

Om te weten waarom je haar statisch wordt in de winter, moeten we er wat scheikundige basisbeginselen bij pakken. De kern van statisch haar zit ‘m namelijk in het feit dat water elektriciteit geleidt. In de zomermaanden, wanneer de luchtvochtigheid hoog is, is je haar voorzien van een extra laagje vocht dat als een beschermlaag op en in je haar ligt. Elektrische lading geleidt dan zonder enige problemen. In de wintermaanden is de kans echter groot dat dit extra laagje vocht niet altijd aanwezig is. De luchtvochtigheid in de winter gaat namelijk zodanig naar beneden dat je haar moeite heeft om voldoende vocht vast te houden. Vooral als je haar ooit geblondeerd is. Dan zijn de haarschubben extra beschadigd, waardoor het niets meer vast houdt. Het gevolg hiervan is dat de elektriciteit niet langer probleemloos wordt geleidt. En dat is in de spiegel helaas duidelijk te zien: het haar is onhandelbaar, plakkerig en knettert erop los. Ook met haarlak en een borstel is het nog lastig om het onder controle te houden.

Verwarmingsmaatregelen tegen statisch haar

Nu we weten dat statisch haar veroorzaakt wordt door het gebrek aan vocht in de lucht, lijkt de sleutel simpel: we moeten ons haar gewoon extra vochtig maken! Helaas is het resultaat daarvan maar van korte duur. Zodra het water weer is opgedroogd, blijven de omstandigheden hetzelfde en gaat het haar weer zijn eigen weg. Wat je wel kunt doen, is ervoor zorgen dat de algemene luchtvochtigheid in huis en op je werkplek in orde is. Dit kun je simpelweg doen door een bakje water naast de verwarming te zetten. Het water verdampt dan langzaam door de warmte van de verwarming en zal de ruimte een stukje vriendelijker voor je haar en huid maken. Daarnaast kun je de verwarming natuurlijk ook een standje lager zetten. Maar let op: compenseer dat niet door een wollen trui uit de kast te trekken. Wol onttrekt namelijk vocht uit het haar.

Wat kan je eraan doen: kies je verzorgingsproducten zorgvuldig uit
Behalve het aanpassen van de omstandigheden, kun je ook je haar zelf wat robuuster maken tegen veranderende luchtvochtigheid. Door bijvoorbeeld vocht inbrengende professionele producten te gebruiken. Of door je haar regelmatig te verwennen met een argan oil powerserum. Laat je eerst adviseren door je kapper, zodat je weet welk vocht-inbrengend product het beste zal werken bij jouw haartype.

Rianne Mulderij

Margrietstraat 2
7681 WK Vroomshoop

tel: 06-47483265
e-mail: haardromen@outlook.com

kvk: 52452301

Stuur een bericht

zzp kappers keurmerk
Kis kappers
zilver award leukste kapper
Leukste ZZP kapper 2017

Pin It on Pinterest

Share This